1 Mart 2012 Perşembe

TL'ye Yeni Simge! Tam Bir UCUBE!

TL'na yeni bir simge arayışı içinde olunduğundan bile yakın bir tarihe kadar haberim yoktu. Ancak zaman zaman bunun bir eksikliğini hissederdim. TL'nin yeni simgesinin açıklanacağını duyduğumda hem heyecanlanmış hem de meraklanmıştım. Ancak her nasılsa beğenilen simge tam anlamıyla bir hayal kırıklığı oldu benim için.
TL'nin yeni simgesi

Herşeyden önce simgede aşırı köşeli hatlar kullanılmış olmasını yadırgadım. Bildiğiniz gibi modern tasarımlarda köşeli hatlardan olabildiğince uzak duruluyor. Sonra çapaya benzetilen, zokaya da benzeyen eğri kısım, hem olduğu yerde çok iğreti duruyor hem de asimetrik yapısı ile görsel açıdan dengeyi bozuyor.

T harfinin simgelendiği kısımdaki paralel pozitif eğimli çift şerit simgedeki en güzel detay, ancak neden çift şerit?

İnternette simgenin başbakanımızın adını yansıttığı yönünde iddialar var. Dikkat edince doğruluğunu gördüm. T harfi zaten simgede bulunuyor. Çift şerit ile yarım çapanın birleşmiş halini de E'ye benzetebiliriz. Ancak bu bir varsayım.
Finale kalan simgeler

Yeni simgenin Ermenistan parasının simgesinin ters çevrilmiş hali olduğu yönündeki iddialar da var. Ciddi anlamda doğru bir iddia, çünkü neredeyse birebir aynısı oluyor.

El yazısı ile bu simge yazıldığında Euro'nın simgesi olan €'ye çok benzeyeceği de söyleniyor ve haksız bir iddia olduğu da söylenemez.

Son olarak paramızın yeni simgesi tam anlamıyla bir ucubeye benziyor.  Üstelik finale kalıp elenenler de pek başarılı değil. Ancak yine de finale kalanların pek çoğu, seçilen simgeden çok daha başarılı. Ayrıca Kuruş için neden bir simge yok. Cent için var.

4 yorum:

Adsız dedi ki...

Ben simgeyi beğendim. İçinde başbakanın adının geçtiğini de düşünmüyorum. hem finale kalanları hem de diğerlerini inceledim, içlerinden fena olmayanlar arasında seçilen simge de var. siz fnale kalanlardan bazıları daha iyi demişsiniz. Mesela hangileri? Çünkü bana hiçbiri seçilenden bariz daha güzel gelmedi.

Neden çift çizgi sorusuna da cevap vereyim. tasarımcıları onun (doğu-batı arasındaki) köprüyü sembolize ettiğini söylüyor. Bana da yol gibi gelmişti. Bana göre olmasa da olurdu bu köprü meselesi ama seçenler beğenmiş demek ki.

Ayrıca çıpa benzerliği tasarlanırken değil son birkaç günde seçici kurul tarafından yakıştırılmış bir şey. Bu yüzden zokaya da benzetseniz tasarımcıların yapabileceği bir şey yok, bunun muhatabı seçici kurul.

Sözün özü ne seçilse ucubeye benzeyecekti. Çünkü hepimiz sembol bilimciyiz, hepimiz grafiker hepimiz tasarımcı ve iletişimciyiz.

Çatlak Profesör dedi ki...

Bloğumda sadece kişisel görüşlerimi paylaşıyorum. Yazımda ifade ettiğim iddiaları ortaya atan kişi değilim ancak bazılarında gerçeklik payı olduğunu düşünüyorum. Bir müzisyen de değiliz ancak iyi şarkı kötü şarkı ayırımı yapabiliyoruz. Yani estetik algısı olanlar - ki herkeste vardır az çok - Simge dahil hemen her konuda bir fikir ileri sürebilir.

Yorum yapıp değerli görüşlerinizi paylaştığınız için teşekkür ederim.

Adsız dedi ki...

insanoğlunun zaaflarından biride zaten bir şeyi ilk gördüğünde ya beğenmesi yada beğenmemesidir. Yani buna bi gün alışıp fikrinin değişeceğini düşünmez.Yazınızı okumadım ama başlık dikkatimi çekti. Tam bir mualefet başlığı. ;) Cumhuriyet kurulalı seneler on yıllar oldu ilk defa TL bir simge edindi. Bunu düşünen yok ;) saygılar

Çatlak Profesör dedi ki...

Keşke yazıyı da bir zahmet edip okusaydınız. Görüşlerinize saygı duyuyorum ve bu blogta ziyaretçilerin yorumları doğrudan hakaret içermediği sürece yayınlanır.

TL'ye ilk defa simge geliyor doğrudur, bir simgenin eksikliğini ben de hissetmekteydim ancak söylemek isterim ki, bu simgeyi kanıksayacağım, ama bir ucube olduğunu da düşünmeye devam edeceğim, hiçbir zaman sevmeyeceğim, hakkında güzel düşünmeyeceğim.