7 Şubat 2015 Cumartesi

Kahve Sağlığa Zararlı Mı Değil Mi?

Türkiye'de bir şeyleri iddia etmek çok kolay. Özellikle beslenme ve gıda konularında. Tv programlarında pek çok uzman çıkıp bir şeyler iddia ediyor. Biri bir gıda maddesini adeta zehir olarak iddia ederken bir diğeri ne kadar gerekli olduğundan söz ede ede yere göğe sığdıramıyor. Allah'tan balık hafızalı bir halkımız var da, bir uzmanı dinlerken önceki duyduklarını çoktan unutmuş oluyorlar.

Peki bu uzmanlar -ki çoğu uzmanın bilim insanı sıfatı oluyor genelde- nasıl oluyor da bu kadar farklı ve birbiri ile çelişen şeyler söylüyorlar. Bilimde doğrular ve yanlışlar bellidir. Açık ve nettir. Açık ve net olmayan konularda, yani henüz bilimsel araştırmalar ile kesinliği kanıtlanmamış konularda, bilim insanları ortaya çıkıp kendi düşüncelerini açıklayıp, insanlara tavsiyelerde bulunmazlar. Bilim dünyasının etik kuralları bunu gerektiriyor. Ancak görülüyor ki ülkemizin bilim insanları etik kurallar konusunda çok da hassas değiller.

İnsan bilim insanlarının birbirleri ile çelişen açıklamalar yapmalarına bakıp da, şüphe etmeden duramıyor. Acaba bilim insanlarının açıklamaları bilimsel gerçekleri toplumla paylaşmanın dışında farklı amaçlar içeriyor olabilir mi? Mesela belli firmaların ve sektörlerin hoşuna gidecek ve rakiplerini de zora sokmak gibi. Örneğin biri çıkıp maden suyunun sağlığa zararlı olduğunu söylese, ve bu topluma güvenilir kişi olarak lanse edilmiş ise, ülkedeki maden suyu satışlarının düşeceği beklenebilir. Peki maden suyu satışları düşerse ne olur? İnsanlar onun yerine diğer içeceklere yönelirler -ki çoğu maden suyuna göre hemen hiçbir faydası olmayan hatta bol miktarda zararlı içeceklerdir. İnsanlara kırmızı et yemeyin demenilmesine en çok beyaz et üreticileri sevinmiyor mudur? Bir düşünün.

En sevdiğim içeceklerden olan kahve için de benzer bir durum var. Google'da kahve ile ilgili haberleri aratırsanız, neredeyse tüm haberlerin kahvenin zararlarından söz edildiğini görürsünüz. Ne kadar ilginçtir ki, pek çok içeriğini gerçek bilimsel dergilerde yayımlanmış ve saygın yabancı gazetelerde haberlere konu olmuş bilimsel araştırmalara dayandıran ve üstelik kaynak da gösteren kahvekolik.net sitesinde yer alan haberlere bakıldığında ise, kahvenin ne kadar sağlıklı olduğunu gösteren çok sayıda araştırma görebilirsiniz. Hatta bu haberleri gösterilen kaynaklardan kontrol de edebilirsiniz.

Sonuç olarak ben gönül rahatlığı ile kahve içiyorum ve içmeye devam edeceğim. Çok aşırıya kaçılmadığı sürece kahvenin sağlıklı olduğuna da inanıyorum. Özgürce gerçekleri yazmaktan ziyade birilerinin çıkarları doğrultusunda taraflı haberlerle dolu olan Türk basınında yer alan haberlere de hiç itimat etmiyorum. Zaten artık bu gazetelere ve televizyonlara itimat eden var mı?  

Hiç yorum yok: