22 Mart 2015 Pazar

Karadenize Yine Kar Yağdı Fındık Fiyatları Yükselir Mi?

Fotoğraf Ordu ilimizde daha yeni çekildi. Üstelik ilimizin çok yüksek rakımlı bölgelerine ait bir fotoğraf da değil.

Geçen yıl yağan kar ve görülen don olayı nedeniyle 2014 yılı rekoltesini oluşturacak fındıklar yanmış, sadece alçak kesimlerde ve dere vadilerinde sis oluşumunun korumasıyla kurtulan fındıklar üreticileri sevindirebilmişti. Ancak yüksek kesimlerde hasat için bahçelere hiç girilmediği gibi, sadece geçen yılın rekoltesi değil, fındık ağaçları bile kurumuştu. Köklerden gelen filizler tekrar büyüyüp mahsül verene kadar Karadeniz'in yüksek rakımlı bölgelerinin önemli bir bölümünde fındık hasatı yapılamayacak.

Bu gelişmeler üzerine aşırı düşük gerçekleşen 2014 fındık rekoltesi fındık fiyatlarının hiç görülmediği kadar yükselmesine neden oldu. Depolar kurudu, geçmiş yıllardan kalan stoklar tükendi.

Ancak üreticilerin büyük bölümü yükselen fındık fiyatlarına sevinemediler. Çünkü geçmiş yıllara göre çok az miktarda ürün elde edebildiklerinden yükselen fındık fiyatları ellerine daha fazla para geçmesini sağlayamadı. Hatta hiç fındık elde edemeyenler oldu. Hal böyle olunca da üreticileri bu yılın fındığını gözler oldu. Ancak karadenizde Nisan ayına yaklaştığımız şu günlerde, havaların ısınmasıyla yeşeren dalların üzerine yine kar yağması endişeye yol açtı.

Yeşermeye başlayan dalların üzerine yağan kar 2015 yılı fındık rekoltesinin düşük olacağı yönünde endişeye yol açıp hem üreticileri hem de bu sektörde faaliyet gösteren tüccarları ve sanayicileri kara kara düşündürüyor.

Yağan kar bu yılın mahsülüne de zarar verirse 2015 yılında fındık fiyatlarında yeni rekorlar görülebilir. Hatta 2015 yılı hasadı yapılmadan piyasalarda fındığın fiyatını şimdiden yükseltebilir. Geçen yıl görülen don olayından sonra fındık fiyatları rekoltenin düşük olacağının anlaşılması üzerine hızla yükselmişti.Yine benzer bir hareket görmek şaşırtıcı olmayacaktır.

Kar yağışını endişeyle karşılayan karadenizli çiftçiler, "Böyle giderse fındığı kilogramı 25 TL'yi görür" diyor. Ancak bunu umuttan ziyade endişe ile söylüyorlar. Çünkü ellerinde fındık olmazsa, fındık fiyatlarının yükselmesi onlar için bir anlam ifade edemeyecek.

Hiç yorum yok: