16 Aralık 2015 Çarşamba

Facebook Beğen Kutuları Site Hızını Yavaşlatıyor

Günümüzde ister kurumsal bir yapısı olsun ister olmasın, pek çok internet sitesine ait Facebook ve Twitter gibi sosyal medya alanlarında hesapları var. Site ziyaretçilerini ise bu hesaplardan haberdar etmek ve en güncel haberleri, konuları  bu hesaplardan takip edebilmeleri ve hatta iletişim için bu hesapları kullanmalarına olanak tanımak için, genellikle takip et veya beğen kutuları, bağlantıları veya butonları sitelere yerleştiriliyor.

Eğer bir site sahibi iseniz ve sosyal medyada da sitenize ait hesaplar varsa, bu hesapların olabildiğince çok kişi tarafından takip edilmesini istersiniz. Sitede yaptığınız paylaşımları sosyal medya hesaplarından da duyurabilir, takipçileriniden de trafik çekebilirsiniz. Hatta takipçilerini beğendiği paylaşımları kendi arkadaşları ile paylaşarak sitenizin ücretsiz reklamını yapar. Tadından yenmez bir olaydır. Ancaaaak!!!!

Ancak, en popüler sosyal medya platformlarından olan Facebook'un takip et veya beğen butonları, kutuları, artık ne derseniz, sitenin hızını yavaşlatıyor. Hem de o küçücük kutu öyle bir yavaşlatıyor ki!!!

Sitelerin açılış hızı arama motorlarının efendisi "Google Amca" tarafından yapılan açıklamalarla daha bir önem kazandı. Bilindiği üzere, her ne kadar Yahoo, Bing, Yandeks gibi alternatifleri olsa da, internet kullanıcılarının büyük bir bölümü arama motoru olarak Google'ı kullanır. Bu da sitelerine arama sonuçlarından gelen ziyaretçilerin büyük bir bölümünün Google arama motorunda yaptığı aramalarla geldiğini gösterir. Ben bunu kendi sitelerimdeki ziyaretçi kaynaklarından da net bir şekilde görüyorum. Alternatiflerine rağmen Google tahtında sarsılmadı bile. O nedenle ziyaretçi çekmek için sitemizin Google arama sonuçlarında üst sıralarda çıkması çok önemli. Ve Google arama sonuçlarıda siteleri sıralarken kullandığı algoritmada sitelerin hızının daha önemli hale geldiğini belirtmiş durumda. O halde daha hızlı açılan siteler daha çok ziyaretçi demek...

Buradan çıkacak sonuç ise, Facebook Developers sayfasından oluşturulan Facebook kutuları, butonları vb.'ne ait kodları siteye koymamak gerekiyor. Kodlarla arası iyi olanlar kendi işini kendin yap diyerek kendi beğen veya takip et kutuları, butonları vb. kodlamasını yapabilirler, tasarlayabilirler. Hiç bilmeyenler ise basitçe bir Facebook logosunu indirip kendi Facebook sayfalarına link ile bağlayabilirler.

Şimdi, yavaşlatıyor da ne kadar yavaşlatıyor diye düşünenler için, bizzat kendi sitemden elde ettiğim sonucu vereceğim. Öncelikle site hızını analiz ederken Google Developers PageSpeed Insights  hizmetini kullandığımı belirteyim. Bunun dışında GTMetrix'i de kullanabilirsiniz.

Söz konusu hız analizi yapılan sitede, hız optimizasyonu yapıldığı için tüm eklentiler ve ek bileşenler kaldırılmıştı. Bu sayede her eklediğim kodun veya bileşenin hıza etkisini analiz edebiliyordum. Facebook sayfası takip et eklentisini (page plugin) siteye yerleştirdim. Bu eklentiyi yerleştirmeden önceki PageSpeed Insight skoru ise masaüstü için 93'tü. Facebook sayfa takip et eklentisine ait kodları koyduktan sonraki skor ise masaüstü için bir anda 50'ye indi. Aradaki farkın ne anlama geldiğini söylemeye gerek yok. Derhal kodları kaldırdım. Bu arada hız optimizasyonundan sonra sitede yapılacak değişikliklerle birlikte 93'lük değerin biraz düşmesini beklediğimi ama mümkün olduğunca 80'in üzerinde tutmaya gayret ettiğimi belirteyim.

Bu kadar hız düşüşü yaratan Facebook sayfa takip et kutularından kesinlikle ve kesinlikle uzak durulmalı. Paylaş butonları için aynı şeyi söylemeyeceğim. Zira onların herhangi bir kayda değer negatif etkisini gözlemlemedim.

Ek olarak sözünü ettiğim kutuya bir örneği sağ sütunda görebilirsiniz. Ancak Blogger platformunda bu kutunun varlığını pek önemsemiyorum. 


Hiç yorum yok: