15 Ocak 2014 Çarşamba

İlk Olmanın Önemi

İnsan hayatında ilk olmak önemlidir. İlk aşk, ilk sevgili, ilk araba, ilk ev.... İlkler hiçbir zaman unutulmaz. Bu nedenle ilk olmak önemlidir. Hatta erkekler evlendiğinde eşlerinin birlikte olduğu ilk kişi olmasını isterler. Kadınlar için de aynı şey geçerlidir gerçi. Ama kadınlar bu konuda ısrarcı olduklarında evde kalacaklarından endişelenmektedirler, ki evde kalmak kadınlar için kabus gibidir.

İlkler önemlidir insan hayatında, ikinciler ilkler kadar özel olmaz. İlk heyecan, ilk tutku ikincide yerini bir miktar kanıksamışlığa kaptırır. Ritüel halini almış davranışlar birbirini izler. Bu ritüeller bir süre monotonlaşır. Çünkü hep aynıdır. Alışılmıştır.

Kendi adıma konuşacak olursam, ilerleyen bu yaşımda ilk motosikletimi alacağım yakın bir tarihte. Başlangıç için ideal olan Yamaha Ybr 125 almaya karar verdim. Ama bu ilk motorun heyecanı, endişesi, kaygısı, karmaşık tanımlaması zor duygusal durumunu yaşamak keyifli de bir yandan.

İlk olmak önemli... Ama ilk olmamanın verdiği bir eziklik de var üzerimde. Oysa öldükten yıllar yıllar sonra bile ilk olabilenler var. Hayatında her ne kadar bir firavun olsa da, ne ilk ne de son firavun olan, firavunlar arasında pek de önemli biri olmayan Tutankamon, ölümünden uzun uzun yıllar sonra ilkler arasında yerini almıştır. Nasıl mı? İlk mezarı bulunan firavundur Tutankamon. Şansın insana ne zaman güleceği belli olmaz derler. Tutankamon'a biraz fazla geç gülmüş.

Hiç yorum yok: