2 Nisan 2012 Pazartesi

Kendi Elektriğini Kendin Üret!

Son gelen elektrik ve doğalgaz zammı zaten kıt kanaat geçinenleri vurdu. Yaza girerken doğalgaz tüketimi azalacağından insanların sırtındaki fatura yükü bir nebze olsun hafifleyecekti. Ancak elektriğe yelen zam, elektrik zammını ikiye katlayan doğalgaz zammı, ve hem elektriğin hem de doğalgazın sanayide ana maliyet unsurları arasında yer almasından dolayı tüketim mallarına gelecek olası zamlar kara kara düşünmemize yol açıyor. Ayrıca yaz aylarında, özellikle güney bölgelerde neredeyse tüm gün durmaksızın çalışan klimalar elektrik faturasını ciddi oranda şişirecektir. Ne kadar A, A+ gibi elektrik tüketimi konusunda cimri ürünlere yönelirseniz yönelin faturanız yüksek gelecektir. Tabi bu tür elektronik eşyaları kullanmayanların faturası daha yüksek gelecektir. Ancak yine de, tasarruf tedbirleri ve tasarruflu ürünlerle dahi elektrik faturanızı bir yere kadar düşük tutabilirsiniz.

 Peki elektrik faturanız 0 TL olsa ne olurdu?
Hayal mi?
Artık değil!

500 kV'a kadar özel kişiler kendi elektriğini üretebilme hakkına sahip. Ayrıca ihtiyaç fazlası elektrik üretirseniz, ürettiğiniz elektriği satabiliyorsunuz da. Yani elektrik faturanız - dahi olabilir, yani cebinizden para çıkarmaz, cebinize para girmesine dahi yol açabilir.

Kendi elektriğiniz en kolay yoldan üretmenin ise yolu var. Birincisi rüzgar türbini kurmak. Bunun için evinizin rüzgarlı bir bölgede olması şart. Yıllık ortalama 5m/s ve üstünde rüzgara sahip bir yerde yaşıyorsanız evinizin çatısına ya da bahçenize bir rüzgar türbini kurabilirsiniz. Rüzgarsız zamanlarda akülerde depolayabileceğiniz elektriği kullanabilir ya da şehir şebekesinden elektrik kullanırsınız.

Eğer bu değerde rüzgarlı olmayan bir bölgede yaşıyorsanız, ama bol güneş alan bir coğrafyadaysanız, evinizin çatısına yerleştireceğiniz güneş panelleri ile de elektrik ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz. Geceleri ve bulutlu günlerde yine akülerde depolayacağınız elektriği kullanabilirsiniz. Bu yeterli gelmez ise şehir şebekesinden elektrik kullanırsınız.
Rüzgar Türbinleri

Yapılan hesaplamalar elektrik panelleri ve rüzgar türbinlerinin yaklaşık 10 yıl içinde kendini amorti ettiğini gösteriyor. Üstelik çok konutlu sitelerde bu süre çok daha kısalabiliyor. Tabi elektrik üretme potansiyeli de yapılacak yatırımın kendini amorti etme süresi üzerinde önemli ölçüde etkilidir.

Bir diğer nokta ise, rüzgar türbinleri veya güneş panelleri ile ürettiğiniz elektriğin çevreye hiç zarar vermiyor oluşu. Atmosfere ve toprağa hiçbir zehir gaz ve kimyasal saçmıyorsunuz. İhtiyaç duyduğunuz elektriği tamamen yenilenebilir enerji kaynaklarından karşılıyorsunuz.

Hem rüzgarlı hem de bol güneşli bir coğrafyanız var ise eğer, her iki sistemi de kurabilirsiniz. Tabi ilk yatırım maliyeti yüksek olacaktır. Ancak ihtiyaç fazlası elektriği devlete satma gibi bir seçeneğiniz de var. Bunu da gözardı etmemek gerek.

Güneş Panelleri
Bir evin elektrik ihtiyacını karşılamak için ortalama 5 kVlık bir sistem yeterlidir genellikle. Böyle bir sistemin ortalama maliyeti ise 15-20 bin TL civarında.

Eğer bu konuda bir çaba sarfetmek isterseniz, elektrik faturanız ile size en yakın elektrik dağıtım sirketine başvurabilirsiniz. 


Hiç yorum yok: