6 Ağustos 2012 Pazartesi

Ucube!

Estetik algı evrensel değildir. Kişiden kişiye değişir.  Bununla birlikte insanların ortak bir paydası vardır adına insanlık dediğimiz. Bu ortak payda, her ne kadar farklı farklı olsa da insanlarda bazı noktalarda benzer özelliklerin görülmesini sağlar. Bu nedenle en azından belli gruplar benzer estetik algıya sahiptirler. Bunun en açık şekilde müzik zevklerinde görürüz.

Bir insanın kendi kişisel estetik algısını genel geçer olarak kabul etmesi, kendi estetik algıları ile bağdaşmayan ne varsa karalaması, kötülemesi, bir ucube olarak nitelemesi, o kişinin küstahlığının ve saygısızlığının bir göstergesidir. Aynı zamanda bu kişiler egolarını kontrol etme acziyeti içindedirler.

Sanat, hangi türü olursa olsun, genel geçer bir estetikten tamamen uzaktır. Bununla birlite bir eser, onu sevenlerin de sevmeyenlerin de ortak bir değeridir. Bir insan, karşısındaki bir sanat eserini estetik bulmayabilir. Bir tabloyu para verip almaya ve evinin duvarına asmaya değer görmeyebilir. Ancak o tabloya çuvalla para veren bir başkasına saygı duymak zorundadır. Aynı zamanda o eserin tüm insanlığın ortak değeri olduğunun da bilincinde olmalıdır. Böyle bir zihniyetten bir insan ne kadar uzak olursa, aslında evrensel insani vasıflardan o kadar uzaktır.

Böyle kimseleri toplumların yetiştirmemesi gerekir. Bu yetiştirmeme tabi ki ancak eğitimle olur. Eğirimle çocuklara ne kadar güçlü bir egoya sahip olurlarsa olsunlar, insanlığın ortak değerleri öğretilmeli ve bu değerlere saygılı olmaları gerektiği bilinci bu çocuklarda oluşturulmaldır. Yine toplumlar, böyle kimseleri dışlamasa da, herhangi bir şekilde bu kişilerin karar verici pozisyonlara gelmesine müsaade etmemelidir. Çünkü kendi estetik anlayışı ile bağdaşmayanları ucube olarak niteleyecek kadar yüksek bir ego, farklı düşünen, farklı algılayan, farklı açılardan bakan, farklı estetik anlayışa sahip insanları kutuplaştıracak ve toplumun iç huzurunu bozacaktır.

Hiç yorum yok: