19 Ekim 2012 Cuma

4K TV'ler Full HD'yi Sollayacak

Full HD görüntü henüz tam penetrasyonunu sağlamamışken, Full HD görüntü kalitesine açık ara fark atacak 4K TV'ler yola çıktı bile.

Teknoloji artık o kadar hızlı gelişiyor ki, yeni çıkan bir teknoloji pazarda tam olara penetrasyonunu sağlayamadan, yani pazarda yaygınlaşmadan ve her yerde erişilebilir, her kesimce ulaşılabilir hale gelmeden daha gelişmiş bir teknoloji ortaya çıkıyor. Yakın bir gelecekte bu durum daha da ileri bir noktaya ulaşır ve yeni çıkan bir teknoloji daha ülkemize gelmeden bir üst teknolojiye sahip ürünler piyasaya sürülürse şaşırmayın.

4K TV'ler Full HD TV'leri 4'e katlayacak. Tabi bu teknolojiye sahip cihazların yaygınlaşması, özellikle de ülkemize ulaşması, 4K'ya uygun formatta videoların yaygınlaşması için bir süre daha bekleyeceğiz. Peki nedir bu 4K TV?


4K TV NEDİR?


Bildiğiniz gibi Full HD TV'ler 1080p olarak kısaca özetlenen 1920x1080 çözünürlüğünde videoları oynatabilen televizyonlardır. Yani bu televizyonlarda maksimum 1920x1080 çözünürlüğüne sahip videoları oynatılabilir. 4K TV'lerde ise bu çözünürlüğk oldukça yüksek. Ultra High Definition (UHD) standartlarında olan bu Televizyonlar NHK Science  & Technology Research Laboratories ( NHK Bilim ve Teknoloji Araştırma Laboratuvarları ) tarafından 2007 yılında önerilmişti. Bu UHD formatı videoları 24 fps'den 120 fps'ye kadar oynatmaya izin veriyor.

4K TV'ler 2160p ile şu anki Full HD televizyonların çözünürlüğünü ikiye katlıyor ve 3840x2160 çözünürlüğüne sahip, yani bir başka deyişle 8.1 MP'lik bir videoyu gösterebiliyor. Günümüz HD ekranları ise ancak 2.1 MP görüntü sağlayabiliyor.

Televizyon dünyasında dikey pikselleri saymak ve çözünürlüğü dikey piksel ile ifade etmek genel kabul görmüştür. Örneğin 1080p çözünürlük dediğimizde 1920 ( yatay piksel ) x 1080 ( dikey piksel ) çözünürlüğe sahip bir görselden söz ediyoruz demektir. Ancak 4K terimi yatay piksel sayısından geliyor.

8K TV ? 


Yazının başında işte tam olarak bundan söz ediyordum. Daha 4K TV'ler ortada yokken 8K TV'lerden söz ediliyor. Bu TV'lerin çözünürlüğü ise 7680x4320 olacak. Yani 4320p çözünürlükten söz ediyoruz ve 33.2 MP'lik bir görüntüyü gösterebilecek. Dikkat ederseniz bu çözünürlükte video kaydını bırakın, profesyonel fotoğraf makineleri bile henüz yaygın değil. Yani buradan da anlaşılacağı gibi, daha bekleyeceğiz.

UHD TV'lerin yaygınlaşması, hele hele ülkemizde yaygınlaşması ise şu anda uzak bir ihtimal. Zira sahip olduğumuz ağ yapısı ve yayıncılık teknolojileri bu boyutlardaki veriyi anlık olarak iletebilecek seviyede değil. Halen gerçek anlamda yüksek hızlı internetin keyfini sürmekten uzak olduğumuz gerçeğini göz önünde tutar ve 8.1MP'lik görüntünün anlık olarak evimizdeki televizyona kesintisiz olarak ulaşması gerektiğini düşünürsek durum daha da netlik kazanıyor. Zira halen ülkemizde pek çok TV kanalı Full HD yayına geçebilmiş değil ve Full HD televizyon sahipleri de çoğunlukla televizyonların yüksek görüntü kalitesinin keyfini TV izlerken değil, bilgisayardan ya da BluRay oynatıcılarından oynattıkları Full HD filmleri izlerken çıkarıyorlar.

Ancak dünyada 4K TV'lerin gerektirdiği yoğunlukta veri akışını sorunsuz şekilde sağlayabilecek altyapıya sahip çok sayıda ülkenin de olmadığını belirtelim. 8K ise henüz tüm dünyada hayal. Herşeyden önce 8K videoların kaydını yapacak kamera bulmak bile çok çok zor.

Bir başka sorun da UHD filmlerin nasıl depolanacağı. 4K filmler ve hele de 8K filmler için bluray disklerin kapasitesi yeterli olmayacaktır. Yakında eskiden CD değiştirerek film izlediğimiz gibi, bluray disk değiştirerek filmleri izleyebiliriz.

Sonuç olarak teknoloji oldukça hızlı bir şekilde ilerliyor ancak dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta da, evlerimizde kullanacağımız televizyonda 4K görüntü ile 8K görüntü arasındaki kalite farkını gözlerimiz ayırt edebilecek mi? Yoksa bizler gözlerimizin aradaki farkı ayırt edemeyeceği bir kaliteye sahip olmak için kat kat fazla para ödeyeceğiz. İşin açıkçası pek çok kişi için 1080p ile 2160p arasındaki fark bile çok keskin olmayacaktır. Ancak 2160p'den daha yüksek çözünürlükteki videoları televizyonda izlemenin gerçekten gerekip gerekmediği sorgulanabilir. Ancak her ne kadar doğruluğu tartışılır olsa da insan gözünün 576MP çözünürlüğünde bir görüntü algıladığı söylenmektedir.


Hiç yorum yok: