9 Aralık 2011 Cuma

İran'ın Düşürdüğü ABD Casus Uçağı RQ 170 Sentinel

RQ 170
İran bir ABD insansız hava aracını düşürdü haberi ortalığı karıştırdı. Bir yanda İran'a müdahale yakında endişeleri iyice artarken diğer yandan bir şaşkınlık söz konusu oldu. ABD gibi son derecede ileri teknolojili savaş oyuncaklarına sahip olan bir ülkenin, en ileri teknolojilerle üretilmiş, teknik bilgilerinin pek çoğu bilinmeyen, saklanan bir casus uçağı, İran gibi teknolojik anlamda geri olduğu düşünülen bir ülke tarafından nasıl düşürülebilirdi? Kaldı ki uçağın sapasağlam görüntüsü, İran'ın elektronik harp yöntemleri ile uçağın kontrolünü ele geçirdiğini, bir yerde uçağı hacklediğini ve düşürmediğini, adeta kendi uçağı gibi istediği yere indirdiğini doğruluyordu. Ya ABD'nin savaş oyuncakları sandığımız kadar ileri teknolojilere sahip değil ya da İran sanıldığı gibi eski teknolojilere sahip bir ülke değil. Bunun bir başka açıklaması zor görünüyor.

İran gibi kapalı kutu bir ülkenin sahip olduğu askeri teknolojiler hakkında neredeyse tüm dünya söylentiler dışında kesin bilgilere sahip değil. Çok önceden beri İran'ın elinde bulunduğu bilinen savaş sistemleri ve İran'lı yetkililerin açıklamaları dışında bu ülkenin savaş oyuncaklarının kapasitesi hakkında kimse birşey bilmiyor. ABD ise yıllardır kendi oyuncaklarının reklamını yapıyor. Kendi oyuncaklarının reklamını yaparak bir yandan da gövde gösterisi yapıyor. Sonuçta tüm dünyada meraklıları F22'lerin videolarını internetten izleyebiliyor ancak ABD bu pahalı ama şu anda yer yüzünde yer alan en gelişmiş savaş uçaklarını bir başka ülkeye satmıyor. Bir tür aba altından sopa gösteriyor yani.

Peki bu düşen RQ 170 nasıl bir uçak. Haberlerden sonra merak edip araştırdım. Sentinelin öncül modelleri olarak RQ-3 DarkStar ve Polecat modelleri göze çarpıyor. RQ-3 DarkStar Pentagon tarafından yetersiz bulunmuş bir model. Polecat ise İran'ın düşürdüğü RQ 170 Sentinel modeline çok benzer bir model. Hatta RQ 170 Sentinel Polecat'in gelişmiş versiyonu dersem yanlış olmaz. RQ 170 Sentinel hakkında güvenilir bilgi bulmak çok zor. Ancak edinebildiklerimi sizlerle paylaşayım.

  
Lockheed Martin RQ 170 Sentinel


RQ 170 Sentinel Teknik Özellikleri :

Kanat Açıklığı : 13 m
Yükseklik : 3 m
Motor : Tek motorlu ( Garrett TE 731 veya GE TF34 ) Motor hakkındaki bilgi kesin değil.
Maksimum hız: 800 km/s
İrrtifa : 15000+ m

Burada verdiğim bilgiler kesin değildir.

RQ 170 Sentinel Lockheed Martin firması tarafından geliştirilmiş bir insansız hava aracı olup, silah taşımaz. Yani tek görevi gözlem, casusluk ve kara birliklerine destek vermektir. 2007 yılından beri ABD ordusunda görev yapan bu uçaklar Afganistan'da ve Irak'ta görev almışlardır. ABD'nin bu oyuncağını İran nasıl oldu da ele geçirdi ( düşürdü değil- ele geçirdi ) merak etmemek elde değil.

Hiç yorum yok: