Son günlerde bu soruyu çevremde soranlar oldukça fazlalaşmaya başladı. Doların 2 TL olması beklentisinin yavaş yavaş da olsa ortaya çıkmaya başladığını söyleyebilirim. Ancak bunun asıl nedeni makroekonomik göstergeler ve atmosfer değil de, dünyadaki politik atmosferden kaynaklı olduğu açıkça görülüyor.
Cadı kazanının kaynadığı bir coğrafyadayız. Zor bir dönemden geçiyoruz.
Tam anlamıyla petrol ve doğalgaz gibi enerji kaynakları açısından dışarıya bağlı Avrupa ile bu kaynakların önemli bir kısmına sahip Ortadoğu ülkelerinin kesişiminde yer alan ülkemizin çevresinde, tam kenarında, yani Suriye'de insanlar birbirini öldürüyor. Bir iç savaşın sürdüğü Suriye'deki siyasi belirsizlik, iki dünya devi olan Rusya ve ABD'nin de çekişmesine yol açıyor ki bu çekişmeye Avrupa ülkeleri ile Hindistan ve Çin gibi gelişen ve güçlenen ülkeler de taraf oluyor. Diğer taraftan Ortadoğunun aksi çocuğu İran laf anlamıyor ( Batıya göre ).
Ülkemizin çevresinde artan bi risk var. Ancak bu gerilim sınırlarımızı rüzgar gibi aşıyor. Ülkemizde hemen her gün şehit haberleri duymak alışkanlık haline geldi ve eğer çok büyük rakamlarda şehit vermez isek toplum olarak pek tepki göstermiyoruz. Bununla birlikte Gaziantep'te patlayan bumba da gösterdi ki yıllar önce HSBC binasında olduğu gibi büyük şehirlerde meydana gelebilecek olası terörist faaliyetlerin toplum üzerinde oluşturacağı panik ve yerli ve yabancı yatırımcıların ülkemizden çıkması, ayrıca ülkemize gelen ve önemli bir döviz kaynağı olan Turist sayısında ani bir kesinti olasılık dahilinden pek de uzak değil. Böyle felaket tellalığı yapmak hoş değil ancak bütün bunlar olası risk olarak yatırımcılar tarafından göz önüne alınmalı.
Küresel ekonomiye bakıldığı vakit halen daha risklerin ve belirsizliklerin hüküm sürdüğü Avurpa'da Euro'nun toparlanması zor görülüyor. Euro'nun tahtı sarsılırken Dolar daha güvenli bir liman olarak görülüyor. Bu durum Dolara olan talebi haliyle doların değerini artırabilir. Dolar tüm dünyada güçlenirken TL'de değer kayıpları beklemek son derecede olası.
yine de yatırımcılar küresel piyasaları iyi izlemeli. Ancak yabancı yatırımcılar ve Turistler silahların susmadığı, bombaların patladığı ve hergün birilerinin öldürüldüğü coğrafyaları pek sevmez.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder