1 Ekim 2012 Pazartesi

Eldest Çekilecek Mi?

Cristopher Paolini'nin genç yaşta ( 15 ) yazmaya başladığı ve ailesinin de büyük desteği ile şu anda Miras dörtlemesi olarak bilinen bir seriye dönüşen fantastik maceranın ilk kitabı olan Eragon, pek çok eleştirmen tarafından çok basit, hatalarla dolu, basılmaya değer olmayan bir kitap olarak değerlendirilmiş olsa da, New York Times'ın en çok satanlar listesinde tam 121 hafta yer almayı başarmış bir kitaptır. Fantastik kitaplarla ilgilenmiyorsanız ya da çok fazla kitap okumuyorsanız bu kitapla karşılaşmış olma olasığılığınız düşük. Ancak 2006 yılında Eragon sinemaya aktarıldı ve büyük olasılıkla bu yeniyetme ejdarha sürücüsünü / binicisini görmüşsünüzdür.
Eragon filmi de kitabı gibi eleştrilmeye açık. IMDB puanı sadece 5.0. Yani ancak vasat bir film olabiliyor. Ancak fantastik filmlerden hoşlananlar için izlemeye değer. Stefen Fangmeier'in yönetmenliğini yaptığı filmde ejdarha süvarisini Ed Speleers canlandırıyor. Kitapta da filmdeki gibi genç yaşta ejdarha süvarisi olan Eragon, filmde de kendisiyle ilk defa karşılaşanlardan çokça daha büyü birini beklediklerini öğreniyor. İşin açıkçası filmi izleyen herkes daha büyük birini beklemiştir dersek çok yalan olmaz herhalde. Zira Ed Speleers bir ejdarha süvarisi olmak için çok çocuksu görünüyor. Jeremy Irons ( filmde Brom ) filme çok şey katmış ancak daha ilk filmde ölüyor olması üzücü. Ayrıca John Malkovich de filmin güçlü isimlerinden. Sienna Guillory ise güzelliği ile göz dolduruyor ( filmde Arya ).
Eragorn'u izlerken ya da kitabını okurken ilk dikkati çeken unsur filmin Yüzüklerin Efendisi üçlemesine çok benzer bir yapıya sahip olması. Kitapta Beowulf'tan tutun da, J.R.R. Tolkien dışında pek çok yazardan esinlendildiği görülür. Ancak serinin bu ilk kitabı genç yazarın çocukluk hayalleri ile dolu olmakla birlikte, acemicedir. Yine de 15 yaşındaki bir genç yazarın böyle bir kitap ortaya koyabilmiş olması küçümsenemeyecek bir başarıdır.
Saphira

Filme geri dönersek, Eragorn filmde kötü kral Galbatorix ( John Malkovich )'e karşı bir zafer kazanır ve film bu zaferden sonra biter. Ancak Kral intikam almak için ordularını toplayıp tekrar saldıracaktır. Kazanılan bu zafer kesin bir zafer değildir. Bu nedenle film bittiğinde izleyenlerde hep devamını izleme arzusu oluşur. Çünkü her ne kadar sanatasal açıdan çok başarılı bir film olmasa da, özellikle fantastik filmlerden hoşlananlar için oldukça sürükleyici bir filmdir. Ancak malesef serinin ikinci filmi olan Eldest henüz çekilmedi. Hatta hiç çekilmeyebilir.

Dünya'da Eragon'un devamını bekleyen kaç kişi vardır bilinmez ama sayının hiç de azımsanamayacak boyutta olduğunu söylemekte yarar var. Özellikle Safira ( Filmde Eragon'un ejderhası ), şimdiye kadar filmlerde gördüğümüz en estetik, en başarılı ejderha olarak hemen dikkat çekiyor ). Yüzüklerin Efendisi serisinin ardından bu serideki olayların öncesini anlatan The Hobbit filmi yakında vizyona girecek. Şimdilik Hobbitlerle idare etmek durumundayız.

Eldest'i bekliyoruz....

Hiç yorum yok: