19 Kasım 2012 Pazartesi

Elveda MSN

İnternetin yaygın olarak kullanılmasında sunduğu online sohbet imkanının yeri tartışılmaz. İnsanlar bir anda dünyadaki bir noktadan herhangi bir başka noktada bulunan kişilerle diledikleri kadar konuşma olanağına kavuşmuştu. Üstelik kabarık telefon faturaları ile karşılaşmadan. Peki yıllar yıllar önce kullandığımız ilk programlar neydi? IRC ya da daha yaygın haliyle MIRC, ICQ? Bu programları halen yaygın olarak kullanan yerler var. MIRC platformu kan kaybedeli çok oldu ve yeni üye kazandığı pek söylenemez ancak ICQ halen Rusya başta olmak üzere belli ülkelerde yoğun şekilde kullanılan bir program.

Ülkmizde online sohbet ya da İngilizce tabiri ile Chat yapmak için ilk olarak MIRC servisleri yaygın olarak kullanıldı dersek çok yanlış olmaz heralde. Ancak bu platform biraz karışık bir yapıya sahipti. ICQ daha basit bir arayüze sahipti ve göze de daha çok hitap ediyordu. Ancak hiçbi chat programı MSN kadar ülkemizde yaygınlaşmamıştır.

MSN ilkokuldan üniversiteye kadar tüm gençlerin kullandığı bir programdı. Hatta internet ile tanışan yurdum insanı ilk olarak MSN sahibi oluyordu. MSN adresini vermek cep telefonu numarasını vermek gibiydi adeta. Sonra Facebook çıktı ve işin rengi yavaştan değişmeye başladı. Facebook üzeriden sohbet etmeyi pek çok kişi MSN kadar sevmedi ve inatla MSN kullanmaya devam etti. Ancak Facebook üzerinden de kişilerle sohbet edebiliyorken, neden bir de MSN açalım? Zamanla MSN daha az kullanılmaya başladı.

MSN ülkemizde o kadar derin bir yer etmişti ki kendine, adı WLM olarak değiştiğinde bile herkes MSN ifadesini kullanmaya devam etti. Sadece Microsoft artık ona WLM diyordu diyebiliriz.

Bir başka online sohbet platformu ise Skype. Skype ülkemizde çok yaygın olmasa da pek çok özelliği bakımından en iyi online sohbet programıdır. Hatta bu programı kullanarak pek çok değişik ülkeden telefon numaraları edinebilir ve bu numaralar aracılığı ile sabit ve mobil hatlara çağrı yapabilir, sms gönderebilirsiniz ve sabit ve mobil hatlardan gelecek çağrıları cevaplayabilirsiniz.

MSN ülkemizde bu kadar yaygınlaşınca Skype kullanan kişi sayısında bir artış olmadı. Yalnızca özellikle yurtdışı bağlantıları olan kişiler başta olmak üzere, sınırlı bir çevre Skype kullanıyordu.

Artık MSN yok, WLM de...

Evet, Microsoft tarihindeki en büyük alımlardan birini yaparak Skype servisini aldı ve MSN/WLM servisini sonlandırmaya hazırlanıyor. Artık MSN kullanan herkes Skype'e geçiş yapacak.

Skype MSN'nin yerini aratmayacak bir program. Ancak MSN'li günleri hatırlayınca insan, duygulanmadan edemiyor. MSN hayatımıza o kadar yerleşmiş ki, hayatımızdan çıkacak olması pek çok kişiyi de üzecektir.


Hiç yorum yok: