14 Mart 2015 Cumartesi

Sanal AVM Yarışı

Şehirlerimizin her yanı AVM doldu taştı. Sanırsın Türkiye dünyanın en zengin ülkesi. Sanırsın o kadar çok kazanıyoruz ki, harcayacak yer bulamıyoruz. İşimiz gücümüz alışveriş. Harcamakla bitmeyecek kadar çok paramız var...

Parası olsun olmasın, alışverişe pek meraklı bir millet olduğumuzu gören işadamlarımız, AVM'lerin yüksek kiralarından kurtulmanın yolunu sanal alemde buldular. Önüne gelen bir koşu alışveriş sitesi açıyor artık. Üstelik genç nesil internetten alışveriş yapmaktan korkmuyor. Binlerce TL'lik ürünleri internetten sipariş edenler var. Ben de onlardan biriyim.

İlk başlarda bir iki alışveriş sitesi vardı. Artık sayısını bilmek imkansız gibi. Üstelik her firma kendi ürünlerini kendi sitelerinden de pazarlıyor. Gidip bir A firmasının sitesinden ürettiği ürünlerden birini beğenip sipariş verebiliyorsunuz.

Bu durum hem pazarlama yapanların hem de üretim yapanların işine geliyor. Mağazalar açmak yüksek kiralara katlanmayı, mağazaların reklam, table vergileri, elektrik faturaları, personel giderleri inernet mağazacılığında çok düşük oluyor. Her şehirde mağaza açmaktansa internette tek bir mağaza açıyorsunuz. Nerden baksan tasarruf. Üstelik üreticiler ürünlerini dört bir yandaki mağazalarına taşımak yerine doğrdudan fabrikadan kargoya verebiliyorlar.

Tüketicilerin de interneti kullanmak işine geliyor. Oturduğu yerden alacağı ürünü bulabiliyor. Özelliklerini inceliyor, alternatifleri kıyaslıyor, fiyatları araştırıyor. İnternette aynı ürünü çeşitli fiyatlarla bulmak mümkün. En uygun fiyat neredeyse oradan alışveriş yapılabiliyor. Sonuç, tüketici açısından da tasarruf. Üstelik AVM AVM, mağaza mağaza gezme derdi de yok.

Bazı internet siteleri de fiyat kıyaslamak için kurulmuş. Bu siteler insanların alacağı ürünü kendi ağlarındaki online mağazalardaki fiyatlarına göre sıralıyor. Bu sitelerde bir ürünün en düşük fiyatlı olduğu yeri bulmak kolaylaşıyor. Amaçları da bu zaten.

Ancak online alışveriş sitesi sayımız o kadar arttı ki, hangisine üye olacağız, hangisinen alışveriş yapacağız kafamız karışıyor artık. Rekabet güzeldir evet ama, bu adar çok online alışveriş sitesi arasında gezinmek, mağaza mağaza gezmekten daha yorucu olmasa da çok daha sıkıcı olmaya başlıyor. Fiyat kıyaslama siteleri bu açıdan internette bir ürünü alacak olanların en sık kullanacağı yer olacaktır.

Kısacası, sanal alemi de AVM'lerle doldurduk...Tüketim çılgını oluşumuzun bir başka göstergesi de bu....

Hiç yorum yok: