18 Aralık 2012 Salı

Son Cuma!

Maya'lar yüzlerce yıl önceden nereden bilebilirler kıyametin kopacağı tarihi? Belki gökten vahiy gemiştir. Sonuçta her kavme en azından bir peygamber gönderilmiştir ve bu durumda da Maya'lara da gönderilmiş olmalı. Belki o nedenle Avrupalı kaşifler Mayaları keşfettiğinde pek çok alanda Avrupadan ileri bir uygarlıkla karşılaştılar. Ancak Maya'lar ve diğer yeni dünya yerlileri pek savaşkan uygarlıklar olmasa gerek. Çünkü silah teknolojilerini ve savaş tekniklerini çok geliştirmemişlerdi.

21 Aralıkta Maya takvimi son buluyor. Bunu kimileri kıyametin kopacağı şeklinde yorumluyor kimileri de bunun önemli bir çağın sonuna işaret ettiğini belirtiyor. Her iki durumda da, eğer Maya takvimi gerçekten bir şeye işaret ediyor ise, önemli bir değişikliğin olacağı muhakkak. Kıyamet senaryosu insanları çok daha tedirgin ettiğinden ilgi çekse de iklim bilimciler ve astronomlar ikinci olasılığı daha mantıklı buluyor. Maya takvimindeki çağların büyük iklim değişiklikleri ile ilgili olduğunu düşünenler var. Yani bu Cuma, belki de küresel iklim değişikliğinin artık önlenemez noktaya ulaşmış olacağı tarihtir ve tüm etkileri hızlanarak devam edecektir.

Maya'lar astronomi başta olmak üzere pek çok alanda ileri bir uygarlıktı. Ancak böyle hassas bir konuda çok keskin bir tahmin yapmış olmaları zor, hesaplama yapmış olmaları -ne kadar ileri bir uygarlık olurlarsa olsunlar- çok daha zor. Ancak kıyametin kopacağı söylentisi bile pek çok insanı tedirgin etmeye yetiyor.

Din bilimciler kıyamet alametlerinin büyük ve küçük olmak üzere ikiye ayrıldığını belirtip, henüz en azından çoğuınun gerçekleşmediği konusunda hemfikirler ve bu anlamda müslümanların gönlü rahat. Bir de gaybı Allah'tan başka bilenin olamayacağı inancı var ki bu da Maya'ların takviminin bir anlam ifade etmediğine inancı perçinliyor. Ancak 21 Aralık, yani Maya takviminin sonlandığı tarih Cuma gününe denk geliyor. Kıyametin Cuma günü kopacağına inanan müslümanlar için bu kafada bir soru işareti uyandırabilir. Ama kopacaksa kopacak, elimizden bir şey gelmiyor, Cuma'yı beklenin dışında. Cumartesi sabah bu dünyada uyanabilirsek ve hayatımıza kaldığımız yerden devam edebilirsek kıyamet kopmadı demektir. Fazla düşünmeye gerek yok çünkü faydası yok.

Ben Maya takvimine inanıyor muyum?

Benim inanıp inanmadığım sizde bir merak uyandırıyor mu bilmiyorum ama, inansaydım şu anda bu yazıyı yazıyor olmazdım heralde. Ama kopmasını isterdim. Aşağıda bağlantısını verdiğim yazıda neden böyle düşündüğümü bulabilirsiniz.

2012 - Maya Takvimi ve Kopsa da Kopsak Dedirten Olaylar!

Hiç yorum yok: