22 Temmuz 2013 Pazartesi

Antalya'da Bisiklet Keyfi

Antalya'yada yaşamaya başladığımda, bu şehri çok seveceğimi en baştan hissetmiştim. Herşeyden önce deniz vardı. Şehir pek engebeli sayılmayacak sokaklara sahip, sıcak Akdeniz ikliminin sıcak insanları ile dolu... Özellikle yaz aylarında gelen turistlerle pek kozmopolit bir havaya kavuşuyor... Akşamları iş çıkışı denize koşturabiliyor insan. Hatta biraz ilgisi varsa balık avına da çıkabilirsiniz. Tekne kiralayabilir ya da kıyıdan olta ile av yapabilirsiniz. Su sporlarının hemen hepsini yapmak mümkün. Yetmez gibi çok kısa bir yol kat edip kendinizi Torosların yaylalarında bulabilirsiniz. Tarih, kültür, farklı jeolojik yapılar, doğa sporlarının hemen hepsi için uygun yerler ve imkanlar... Tek sıkıntı yaz sıcakları ve boğucu nem... Ona da bir süre sonra alışıyor insan.
Cumhurbaşkanlığı Bisiklet Turu - Antalya

Tüm bu güzelliklerin ve avantajların içinde, şehir merkezinin genelde düz olmasının da etkisiyle gidip bir bisiklet aldım. Antalya trafiği her ne kadar bir İstanbul trafiği ile kıyas kabul etmeyecek kadar sakinse de, yine de oldukça yoğun olabiliyor. Bu nedenle sokakta bol miktarda bisiklet ve motor görmek mümkün. Hem henüz A2 ehliyete sahip olmamam hem de daha ekonomik ve sağlıklı olması nedeniyle bisiklette karar kıldım. İyi ki de öyle yapmışım.

Antalya sokakları bisikletle turlamak için genelde ideal bir yapıya sahip. Özellikle Konyaaltı ilçesinin tamamı bu konuda ideal. Muratpaşa'da Meltem ve Lara tarafları. Yaz akşamlarında tüm sokakları kaplayan çiçek kokuları arasında bisiklet turu inanılmaz keyifli oluyor. Güllük, Kaleiçi ve Işıklar civarlarında yoğun yaya trafiği bisikletlilere sorun çıkarabiliyor. Pedal çevirmeden metrelerce yol alabilirsiniz. Trafiğe girmek zor çünkü araçlar size yeterli alan bırakmıyorlar. Birkaç yer hariç bisiklet yolu hemen her şehrimizde olduğu gibi Antalya'da da mevcut değil. Kaleiçi'nin dar sokaklarında bisikletle tur atmak büyük bir keyif. Ancak yokuşları  tırmanmak için sağlam bir efora sahip olmanız gerekiyor. Zira oldukça dik yokuşları var. Yorulunca birlerlerde oturup bir iki bira devirip dinlenebilirsiniz.

Beach Park akşamları şaşılacak kadar sakin. Yalnız görevli polisler kumsalın kenarından giderseniz sizi uyarabiliyorlar. Bu durumda daha iç taraftan araç yoluna geçmeniz gerekiyor. Araç yolunda trafik yoğunluğu yok ama çok kısa aralıklarla hız kesiciler var. Bu hız kesiciler yumuşak tümsekler ya da metal butonlar şeklinde değil ne yazık ki. Karanlıkta görmezseniz ve boş bulunursanız düşmenize neden olabilir.

Antalya sokaklarında bisikletle gezinirken yaşanılan en büyük sıkıntı ise yollarda karşınıza aniden çıkan çukurlar, tümsekler ve diğer engeller. Zeminden 3 cm kadar keskince yükselen rögar kapağı ile karşılaşmak bile mümkün. Bu nedenle kesin bir dikkat gerekiyor.

Cumhuriyet meydanında bisikletlileri akşamları ayrı bir tehlike bekliyor. Akşam saatlerinde su gösterisi yapılan fıskiyeli havuzun temizliği yapılmışsa deterjanlı olduğundan emin olduğum suyu, zaten kaygan olan zemine boşaltıyorlar. Hızlı giderseniz veya ani bir fren yaparsanız dengenizi kaybedebilirsiniz. Ayrıca nostaljik tramvay yolundan tramvayı takip ederken de dikkatli olmanız gerek. Zira raylar dengenizi bozabilir.

Tüm bu risklere ve sizi bekleyen tehlikelere rağmen Antalya'da bisiklete binmek apayrı bir keyif. Üstelik Antalya çok aceleniz yoksa, her noktasına bisikletle gidebileceğiniz bir şehir denilebilir. Tabi bir uçtan diğer uca yolculuk etmeyecekeniz. Hem trafik hem de kat edilecek mesafeyi düşünürsek ciddi yorucu ve  zaman alıcı bir iş olur. Sıcak ve nemli hava yüzünden bisiklet dahi zorluyor zaten. Ancak bisiklet yaya yürümek kadar zorlamıyor. Sürüş sırasında maruz kaldığınız rüzgar sizi yeterince serinletiyor. Yaya yürüyenlerin böyle bir şansı malesef yok.

Antalya sokakları akşamları genellikle sakin. Turistik bölgelerdeki yaya trafiği bir sıkıntı olabiliyor ama yine de olağan. Kısaca Antalya'da bisikletçi olmak çok keyifli. Kısa bir süre sonra bir alışkanlık, bir vazgeçilmez haline geliyor. Antalya Bisiklet Festivali ve ulusal ve uluslarası yarışmalar ve organizasyonlar da Antalya'da bir bisiklet kültürü oluşmasına yardımcı oluyor.

Hiç yorum yok: