7 Ekim 2012 Pazar

Türk Hava Yolları En Çok Noktaya Uçuş Yapan Havayolu Oldu

Evet, belki haberlerde, internette, gazetelerde ya da bir başka yerde gördünüz duydunuz belki de ilk defa burada görüyorsunuz ancak THY dünyada en çok ülkeye uçuş yapan havayolu konumuna gelmiş durumda. Gurur verici bir gelişme ancak insanın aklına şüphe de düşürmüyor değil. Gelin bu gurur verici tabloya beraber bakalım.

Basında THY'nin yeni bir güzergaha uçuş başlattığı haberini görmek artık sıradan bir olay halini almış durumda. Dahası pek çok kişinin adını dahi daha önce duymadığı noktalara THY uçuş düzenliyor. Yazıyı yazarken bir yandan da THY sitesinde geziniyorum ve en son Kilimanjaro'ya uçuş başlatıldığını görüyorum. Dünyanın en yüksek dağlarından biri olan Kilimanjaro ( 5.898 m ) Afrika kıtasında yer alan Tanzanya'da yer alıyor. Yanlış duymadını Tanzanya...

Tablo her ne kadar gurur verici olsa da, böyle noktalara yapılan uçuşlar gerçekten ekonomik mi? Türkiye'den bu ülkelere ve bu ülkelerden Türkiye'ye gerçekten yeterli sayıda yolcu var mı? Uçaklar dolu mu gidip geliyor yoksa boş mu? Doluluk oranı nedir? İşte bu noktalarda biraz şüpheci olmak sanırım hakkımız. Yoksa haftada bir bile düzenlense Türkiye'den Tanzanya'ya bir uçak dolusu yolcu çıkacağını sanmıyorum.

Bununla birlikte THY yönetiminin ekonomik olmadığı anlaşılan hatlardan uçuşları kaldıracağını kabul etmek gerek. İlk yeni bir destinasyona uçuş düzenlerken belli bir risk alınır elbette. Bir süre bakılır ve eğer doluluk oranı iyiyse o hatta uçuşa devam edilir aksi halde uçuçlar iptal edilir. Sonuçta dünyanın en çok noktasına uçuyoruz diye öğünmek için zararına uçuşlar düzenlemenin hiçbir mantığı yok. Umarız THY yönetimi de bunun bilincindedir.

Tabi THY'nın dünyanın hemen her noktasına uçuyor olması bizler için hem yaşamı kolaylaştıran, hem de göğsümüzü kabartan bir durum. Öyle ki, nereye gidecek olursanız olun THY'nın ya tam o noktaya uçuşu oluyor ya da çok yakın bir noktaya kadar sizi götürebiliyor. Ayrıca bayrağımız adını bile bilmediğimiz ülkelerde dalgalandırıyor olması da cabası. THY yönetiminin ne kadar rasyonel davrandığı konusunda şüphci olsam da, rasyonel kararlar verdiği kabulü ile, THY'nı bugünkü noktaya getirdikleri için yönetimdeki herkesi tek tek kutlamak gerek.

Tabi yakın geçmişteki grev ve işten işçilerin işçten çıkarılmalarını unutmadık. Oldukça nahoş bir olay, olmamalıydı. THY'na yakışmadı.

Ama yine de teşekkürler THY...

Hiç yorum yok: